Svensk
In English
Dansk

6.400 kilometer
fra Tingsryd

Den 15. juni 2009 blev det første skridt på vejen mod lys over Jyamrung taget. Der blev oprettet en arbejdsgruppe hos Holtab. Ansatte hørte foredrag om Nepal, lavede udkast til løsninger og tog kontakt med nepalesiske samarbejdspartnere. Den svensk-nepalesiske forening Tuki Nepal hjalp med til at åbne døre, og så var projektet i gang.
 
At der er 6.400 kilometer og en række tidszoner mellem Tingsryd og Jyamrung viste sig ret omgående. I Jyamrung er der en niveauforskel på omkring 800 meter mellem det øverste og nederste hus. Landsbyen er ikke med på noget kort, og indbyggernes hverdag ligger betydelig nærmere beretninger fra fortiden end tekniske landvindinger og planlægning, der rækker ud over rismarker og bøfler.
 
Det, der fungerer bag et skrivebord i Småland, fungerer ikke nødvendigvis i Nepal. Så evnen til hurtigt at finde løsninger og tænke langsigtet var vigtig. Ikke mindst for at bevare beboernes tillid, da de havde vænnet sig til, at udenlandske bistandsprojekter tit og ofte indebærer brudte løfter.
I november 2009 spredte det første lyse sig over Jyamrung. Syv lavkastefamilier fik strøm fra solceller, to glødepærer og et vægudtag. Det lyder ikke af meget. Men børnene kunne herefter læse lektier ved lys. Kombinationen af vægudtag og mobiltelefon skabte desuden kontakt med omverdenen og med fædre og sønner, som var gæstearbejdere i Qatar og Malaysia.
 
I 2010 arbejdede Holtab på en fortsættelse. Yderligere cirka hundred husholdninger skulle forsynes med strøm. Men hvordan? Virksomhedens ture til Nepal havde givet visse svar. Vindkraft faldt på mangel på vind. Idéerne omkring at koble landsbyen sammen med det nationale net blev afskrevet på grund af konstante strømafbrydelser og en ustabil politisk situation. Valget faldt i stedet på Barhmale khola, bækken bag landsbyens skole. Et mikrokraftværk indebar miljøvenlig el og mindre pres på Himalayas værdifulde skove, som i landsbyerne ofte må levere brændsel og energi, hvilket indebærer, at en unik biologisk mangfoldighed bogstavelig talt går op i røg.

Med spade og hakke

Kraftværket i Jyamrung skulle være i en lille skala, miljøvenligt og ejet af landsbyen. Oplægget blev som følger: Holtab stod for investering og knowhow, og landsbyen for drift og vedligeholdelse ved hjælp af oplærte linjeoperatører.
 
Der gik præcis 19 måneder fra tanke til færdigt kraftværk. På vejen blev flere nepalesiske knuder løst. Kontrakter blev tegnet og brudt. En nepalesisk fusker blev skiftet ud med en seriøs leverandør. Kursen var fortsat klar og ufravigelig. Ingen given efter for korruption, ingen afkald på sikkerhed eller standarder.
 
Til slut ophørte selv monsunregnen, og landsbyboerne fandt spader og hakker frem og påbegyndte arbejdet under ledelse af to dygtige, nepalesiske ingeniører.

Nu er der lys i husene

I marts 2011 stod Jyamrungs med længsel imødesete mikrokraftværk færdigt. Nu er der lys i landsbyens huse. Brugstariffen er betydelig lavere end beboernes tidligere udgifter til indkøb af brændsel til olielamper, men alligevel tilstrækkelig til vedligeholdelse. Og måske vigtigst af alt: Kraftværket ejes og drives af Jyamrungs stolte indbyggere.
 
Nu sigter Holtabs Nepal-projekt mod næste etape. At gøre elektricitet til en naturlig del af folks hverdag, at vise dens muligheder og at gøre livet lettere. I løbet af nogle år har Jyamrung taget springet fra middelalder til nutid.
Elektricitet i Jyamrung – fra mørke til lys
Se filmen
Download
Du kan downloade en mappe hvis elprojektet i Nepal: